Saturday, 9 January 2016

Haji Abdul Latiff bin Haji Nuruddin (1872-1939)

Haji Abdul Latiff Tambi
Tokoh Ulamak Melaka
Son of Haji Nuruddin @ Tambi/Haji Tambi
Grandson of Hj Muhamed Saleh
Cucu Haji Muhamed SalehSheikh Haji Abdul Latiff bin Tambi
Ulamak Nusantara

(Lahir Telok Mas, Melaka 1872 -
deceased Friday, September 1939 Makam Tengkera, Melaka)
(Meningggal: Jumaat jam 2.30 pagi, 17 Rejab 1358 Hijrah)


Full name: Haji Abdul Latiff bin Haji Nuruddin
Popular names: Haji Abdul Latiff Tambi/bin Tambi/bin Haji Tambi
Referred name: He is referred to as Sheikh Haji Abdul Latiff, Ulamak Nusantara.
Nama lengkapnya ialah Haji Abdul Lathif bin Haji Muhammad Nuruddin (Haji Tambi) bin Muhammad Shalih al-Malakawi at-Tankirawi.
Gelarannya ialah Bahauddin. Gelaran ini diberikan oleh seorang ulama besar Melaka yang hidup sezaman dengan beliau iaitu Syeikh Haji Ahmad bin Haji Abdul Rauf, Mufti Pertama Melaka (asal Semabok).

Lahir: 1288 Hijrah di Kampung Telok Mas, Melaka
Born: 1872 AD at Kampung Telok Mas, Melaka

Occupation: Ulamak, taught kitab, wrote kitab, publisher, published Suara Benar, philanthropist
Owner of printing press: Malacca Latieefiah Press; later relocated to Singapore

Residence: Tengkera, Melaka and North Bridge Road, Singapore

Meninggal:  Jumaat jam 2.30 pagi, 17 Rejab 1358 Hijrah, Makam Tengkera (67 tahun)
Deceased: Friday, September 1939, 2.30 am, interred at Makam Tengkera, Melaka (67 years)

Ulama yang hartawan lagi dermawan ini menghembuskan nafas terakhir pada hari Jumaat pukul 2.30 tengah malam, 17 Rejab 1358 H/1 September 1939 M dalam usia 67 tahun. Jenazahnya dikebumikan di Perkuburan Tengkera, Melaka. - Urusan Ulamak PAS Jasin, 2012

External links:
http://urusanulamakpasjasin.blogspot.my/2012/11/tokoh-ulama-melaka-syeikh-abdul-lathif.html

-----------

VISIT MASJID TENGKERA/TRANQUERAH MOSQUE
5 June 2016

Masjid Tengkera in 1937.
From Bapak's pendrive 2009.

Turn right as you enter through the front gate and enter the grounds of the masjid.
A red plaque near the front brick fence has information about him.

Information about Syeikh Haji Abdul Latiff
inside the grounds of Masjid Tengkera.
5 June 2016

From Malacca Museum:

Ulama Nusantara

Syeikh Abdul Latif Haji Tambi

Syeikh Haji Abdul Latif bin Haji Muhammad Nuruddin (Haji Tambi) adalah seorang ulama berketurunan India yang dikenali di seluruh negeri-negeri Selat dan Indonesia. Beliau dilahirkan pada tahun 1872 bersamaan 1288 Hijrah di Kampung Telok Mas, Melaka dan dibesarkan di Singapura. Beliau telah dihantar ke Mekah oleh bapanya pada usia 8 tahun dan mendapat pendidikan agama
di Mekah selama 20 tahun iaitu bermula dari tahun 1880 hingga 1900.

Dikenali sebagai seorang yang dermawan dan kerap menghulurkan bantuan kepada sekolah-sekolah agama Melaka.

Beliau juga dianggap sebagai tokoh persuratan Melayu kerana jasa beliau dalam bidang penulisan amat besar.

Beliau banyak menghasilkan penulisan deskriptif mengenai sosial orang Melaka dan pernah membuka syarikat percetakan Malacca Latieefiah Press sebelum dipindahkan ke Singapura. Suara Benar adalah sebahagian sumbangan syarikat percetakan Abdul Latiff kepada sejarah pembinaan semangat nasionalisma dan patriotisma masyarakat di Tanah Melayu.

Beliau telah meninggal dunia pada hari Jumaat jam 2.30 pagi, 17 Rejab 1358 Hijrah, bersamaan bulan September 1939 dan dikebumikan di tanah perkuburan Tengkera, Melaka.

---

Archipelago Parson

Syeikh Haji Abdul Latif Haji Tambi

Sheikh Haji Abdul Latif bin Haji Muhammad Nuruddin (Haji Tambi) is a person of Indian descent well-known around the Straits Settlements and Indonesia. He was born in year 1872, equivalent to 1288 AH in the village of Telok Mas, Melaka, and then raised in Singapore. He was sent to Mecca by his father at the age of 8 and obtained religious education in Mecca for 20 years starting from 1880 to 1900. He is known as a philanthropist and often provided assistance to the religious schools in Melaka.

He is also regarded as a Malay literary figure for his great service in the field of writing. He produced a lot of descriptive writing about Malaccan sociology and used to open the printing company Malacca Latieefiah Press before relocating it to Singapore. Suara Benar was contributed by Abdul Latiff's company, which inspired the history of nationalism and patriotism among the Malay community.

He passed away at 2.30am on Friday, 17 Rejab 1358 AH, equivalent to the month of September 1939 and is interred at Tranquerah Cemetery, Melaka.

PERBADANAN MUZIUM MELAKA

-----
From: http://urusanulamakpasjasin.blogspot.my/2012/11/tokoh-ulama-melaka-syeikh-abdul-lathif.html
Asal-usul nenek moyangnya dikatakan berasal dari India. Walaupun dilahirkan di Melaka, usia kecilnya banyak dihabiskan di Singapura. [Haji Tambi lived and traded in Singapore. The family lived mainly in Singapore.] 
Keluarganya sangat memberi perhatian kepada pendidikan agama. Lantaran itu, ketika beliau berusia 8 tahun, beliau sudah dihantar oleh ayahandanya ke Makkah untuk menimba ilmu di sana. 
Di Singapura, beliau mula mengajar ilmu agama di ruang kecil di kedai kain milik ayahnya dan juga di kediamannya. Dikatakan bahawa selain mengajar, beliau turut mengusahakan perniagaan kain seperti ayahandanya. [Haji Tambi @ Haji Nuruddin bin Haji Muhammad Salleh, was a cloth merchant in Singapore.]
[Edited] Beliau dikatakan pernah turun berdakwah hingga ke utara tanah air - di Pulau Pinang, ke Medan di Sumatera, serta ke Surabaya dan Bandung di Tanah Jawa. 
Menyedari bahawa percetakan kitab sangat penting pada waktu itu untuk tujuan penyebaran ilmu maka beliau telah menubuhkan dua syarikat percetakan iaitu satu di Singapura dan satu lagi di Melaka. 
[Edited] Syarikat percetakan di Singapura dikenali dengan nama Lathifiyah Press, yang terletak di 768 North Beach Road, Singapura, manakala syarikat percetakan di Melaka dikenali dengan nama Mathba’ah Al-Lathifiyah Al-Malakawiyah yang beroperasi di Tengkera, Melaka. 
Perkara ini telah diyatakan olehnya di muka hadapan kitab yang dikarangnya sendiri iaitu Hidayatur Rahman seperti berikut, “Dinamakan dia Hidayatur Rahman pada menyatakan segala arkanul iman karangan al-Imam al-Fadhil al-Haj Abdul Lathif bin al-Haj Tambi negeri Melaka kejadiannya, Kampung Tengkera kediamannya, Syafi’i mazhabnya, Asy’ari aqidahnya. Dihapuskan kiranya oleh Allah Ta’ala segala kesalahannya dengan kemegahan Nabi Muhammad saw”. 
Kajian yang dibuat oleh Md Sidin mendapati bahawa Syeikh Abdul Lathif Tambi ada mengarang kira-kira enam buah kitab. Kitab-kitab tersebut adalah seperti berikut,

 1. Syair Bandung – Kitab syair ini diriwayatkan telah dikeluarkan oleh al-Ikhwan Press pada tahun 1917. 
 2. Hidayatur Rahman – Kitab ini diselesaikan penulisannya pada hari Isnin, 15 Jamadilawal 1318 H/1900 M. Kandungannya membicarakan tentang akidah menurut Mazhab Ahlus Sunnah wal Jamaah. Kitab ini dicetak buat kali ketiga oleh syarikat miliknya sendiri iaitu Mathba’ah al-Lathifiyah al-Malakawiyah, Melaka pada akhir Syawal 1348 H. 
 3. Tazkiratus Sunnatil Basyar bi Ahkami Itsna `Asyar (Rangkapan) – Kitab ini diselesaikan penulisannya pada malam Sabtu, 13 Rabiulakhir 1343 H/1924 M. Kitab ini pernah dicetak oleh Mathba`ah Al-Ahmadiah yang beroperasi di 50 Minto Road, Singapura, 25 Jamadilakhir 1344 H. Kandungan membicarakan beberapa masalah dan berbagai-bagai disiplin ilmu Islam terutama sekali beberapa pertikaian pendapat atau khilafiyah dalam Islam. 
 4. Risalah Buat Sementara Yang Sebenarnya Kelak Ketara – Kitab ini diselesaikan penulisannya pada hari Jumaat, 23 Jamadilawal 1354 H/26 Ogos 1935 M). Ia dicetak oleh Lathifiyah Press, Singapura, tanpa tarikh. Kandungannya membicarakan perkara khilafiyah dan merupakan lanjutan atau memperkukuh sebuah karya yang ditulis oleh al-Alim al-’Allamah Syeikh Abdul Muhaimin bin Abdul Aziz al-Lasami (Lasem). 
 5. Dalailul Khairat – Menurut Almarhum Tuan Guru Haji Wan Mohd Saghir Abdullah, kandungannya belum diketahui namun judulnya diperolehi melalui iklan Al-Ahmadiah Press pada halaman belakang risalah Ibu Di Dalam Rumahnya yang dikarang oleh Raja Haji Umar bin Raja Haji Hasan Riau, cetakan tahun 1926 M.
 6. Qiblah Dalail al-Hairan fi Jawazi Hadmi Masjid as-Sulthan – Judul ini diketahui melalui karya beliau berjudul Tazkiratus Sunnatil Basyar bi Ahkami Itsna `Asyar (Rangkapan). Judul ini ditulis barangkali ada kaitan dengan peristiwa perombakan Masjid Sultan Singapura seperti yang diungkapkan dalam majalah Qalam pada ketika itu. 

References used by the blog:

 1. Wan Mohd Saghir Abdullah. 2004. Syeikh Abdul Lathif Tambi Ulama gigih, dermawan. Ruangan Bicara Agama. Utusan Malaysia. Terbit pada 1 Mac 2004. [newspaper article]
 2. Md. Sidin Ahmad Ishak. 1998. Penerbitan dan Percetakan Buku Melayu 1807-1960. Dewan Bahasa dan Pustaka. Kuala Lumpur, Malaysia.

-----

Photos of Sheikh Haji Abdul Latiff Tambi:

His portrait is among many other renowned Malay ulamaks.

He is in middle 3rd row.
Haji Abdul Latiff bin Haji Nuruddin.
From Bapak's pendrive. 2009
Haji Abdul Latiff bin Haji Nuruddin.
From Bapak's pendrive. 2009
----
Wives:

There were at least 3 wives known, but their real names or full names are uncertain. It is unknown whether there were 4 wives.

Wife #1: Name: __
Children: only 1 son is known - Haji Ahmad bin Haji Abdul Latiff (pengusaha kicap HABHAL di Singapura dulu)

Wife #2: Name: __
Children:

Wife #3, if any: __

Wife #4, last wife: Bi bt Abdullah
Children: only 1 daughter - Hajjah Kalsom bt Hj Abdul Latiff. She was about 9 years old when her father passed away.

------------

From Abdul Latteef Yunos (anak Hjh Saadiah HABHAL), 24 March 2016:

Hjh Kalsom adalah adik kepada Hj Ahmad ( Habhal ) lain emak.

------------

From Maheran bt Ahmad (Yan 010-2787 228):
 1. She is called Yan Ahmad in Facebook. https://www.facebook.com/maheran.ahmad.12
 2. She contacted me in Facebook on 10 October 2013.
 3. She lives near Masjid Tengkera, Melaka, but has moved to KL to be near her son.
 4. She is doing dakwah through her products (Mawar Kasturi Syifa’).
 5. She is married to Ustaz Zain Azzra'iy bin Mahat, a Minangkabau man. His grandfather is Haji Muit, who was renowned in Selandar for Malay self-defence ("persilatan").
 6. She has a son Adam Almalek Faizel, aged 8 in 2013; 9 in 2014; 10 in 2015; 11 in 2016.
-----------

Maheran's family tree:

She is "generasi ke-5" of Haji Muhammad Salleh, from the Melaka side.
 1. Her father is Haji Ahmad bin Osman
 2. Her father is the son of Fatimah bt Haji Hashim.
 3. Her paternal grandmother is Fatimah bt Haji Hashim.
 4. Fatimah's mother is Hajah Mahdom bt Haji Tambi.
 5. Her paternal moyang is Hajah Mahdom bt Haji Tambi. 
 6. Hajah Mahdom is the sister of Sheikh Abdul Lathif bin Haji Tambi al-Malakawi, a renowned Ulama' Nusantara
 7. Sheikh Haji Tambi is Muhammad Nuruddin bin Haji Muhammad Salleh.
There are no birth date or date of demise of the rest of the individuals mentioned herein. Therefore, it is difficult to date when this Haji Muhammad Salleh lived.

Not knowing dates when these men were alive/dead makes it difficult to pinpoint which Haji Muhammad Saleh is meant.

------------------

History of the 3 masjids

Haji Muhammad Salleh married 3 wives - in Singapore, Malacca, and Penang. He erected a masjid at each place (port of call). Altogether, Haji Muhammad Salleh built 3 mosques in Singapore and Malaya. These became the early centres of Islamic study and expansion.
 1. Masjid Haji Muhammad Salleh in Singapore (new masjid, re-dated to 1903). This is near Makam Habib Noh Alhabshi. There is no photograph of the original masjid.
 2. Masjid Tengkera, Melaka in 1728.
 3. Masjid Batu Uban, Kg Melayu (Arab) Batu Uban, Penang in 1734.

Masjid Haji Muhammad Salleh, Singapore early 1700s
https://islamicevents.sg/organisation/246#
Masjid Tengkera, Melaka 1728
Source: https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:DC16505802_Masjid_Tengkera_Malaka.jpg

Masjid Jamek Batu Uban, Penang 1734
Source: http://262bandahilir.blogspot.my/2014/01/masjid-jamek-batu-uban-penang-1734.html
------------------

Identity of Haji Muhammad Salleh @ Nakhoda nan Intan.

There are possibly 2 men with the same name. There are 2 Haji Muhammad Salleh, who lived at 2 different times, one during Dutch Sumatra, and the other during British Malaya.
 1. The more recent is Haji Muhammad Salleh of the 1800s, under British Singapore and British Malaya. This one is not Nakhoda nan Intan. This man has only 5 generations today.
 2. There is a much older Haji Muhammad Salleh of the late 1600s-early 1700s, under Dutch Sumatra and Dutch Malaya. This one is Nakhoda nan Intan. This one has 10 generations today.
-----

There are many versions of narratives from various people and historians.
 1. Haji Muhammad Salleh of early 1700s who came from the Pagaruyung Palace of West Sumatra, now in Indonesia.
 2. Haji Muhammad Salleh during the Dutch War in West Sumatra, Indonesia...late 1600s-early 1700s.
 3. Haji Muhammad Salleh in British Malaya ... 1800s
 4. Haji Muhammad Salleh with 5 generations of descendants in 2013... in Penang ... family tree as provided by the Governor in Sumatra.
 5. Haji Muhammad Salleh with 10 generations of descendants in 2013 ... since early 1700s ... in Malacca and Penang.

Three good detailed family trees, one each for Singapore, Malacca and Penang, will clear all doubts.

The family tree for Penang is detailed, but missing the more recent generations and names.

The family tree for Malacca is being constructed by Maheran Ahmad's brother, Azmi Ahmad.

The family tree for Singapore is nowhere to be found.

------------------

Graveyard at Masjid Tengkera

Maheran Ahmad informed that her family has a private graveyard at the rear of Masjid Tengkera.

The photos of the makams are in her Facebook.

The makams in Tengkera are:
 1. Makam Haji Tambi bin Haji Muhammad Salleh, 
 2. Makam Sheikh Abdul Lathif bin Haji Tambi (Ulamak Nusantara)
 3. Makam Hajjah Mahdom binti Haji Tambi (her paternal moyang), 
 4. Haji Ahmad bin Osman (her father).
Where is Fatimah bt Haji Hashim buried?

-------------------

Maheran's parents:
 1. Her parents are Haji Ahmad bin Osman and Zabedah. 
 2. Her eldest brother is Azmi bin Ahmad. Her brother lives in TTDI.
 3. Maheran is the middle child.
 4. Her younger sister is Azlina bt Ahmad. 
-------------------

Makam Shabuddin

There are 2 accounts of Makam Shahbuddin.

From Bapak in 2007:

Bapak mentioned that there is Makam Shahbuddin Al-Yamani in the graveyard of Masjid Tengkera, Malacca. He is an Indian from Tranquera (orang India Tengkera) and has relatives in Singapore.

From Mahadhir (cicit Haji Noordin of Ujong Pasir):

There is another Makam Shahbuddin in perkuburan Jalan Panjang, in Banda Hilir. This is Shahbuddin bin Mohd Amin from Cirebon, Java in Indonesia. Some of his people (followers?) came to visit his grave, but they have stopped coming. This Shahbuddin built Masjid Banda Hilir in 1820, under British Malaya.

------------------Kg Baru in Kuala Lumpur

Nenek Inche is Aishah bt Mohd Amin.

Mohd Amin was the first man who opened Kg Baru in Kuala Lumpur. He was a Javanese Muslim.

His house was across the padang from the Sultan Sulaiman Club.

The Sultan Sulaiman Club was built in 1909, and renovated in 1931, and then much later by Jafri Merican Architects and Associates.

---------------------------

Mohd Amin is better known as Mat Amin Pasar. He lived in Kg Baru, KL.

The marketplace in Kuala Lumpur developed in 3 stages:
 1. Pasar Kuala Lumpur ... probably open-air and surrounded by shop buildings, with parking for cars and lorries etc.
 2. Central Market ... Pasar Seni which we have today.
 3. Pasar Chow Kit ... which was built in 1955

(i) Pasar Kuala Lumpur

Mohd Amin was entrusted by the British to look after the Kuala Lumpur market (later known as Chow Kit market, and he as Mat Amin Chow Kit).

Mohd Amin most probably worked as Penguasa Pasar Kuala Lumpur.

The Kuala Lumpur market functioned in the open space before the 1930s. There are picture postcards of this early market.

(ii) Central Market

The Central Market brick building that we have today, was still in the planning stage when Mohd Amin passed away in 1936.

The Kuala Lumpur market gave way to the Central Market after Mohd Amin passed away. This market could support a larger community as Kuala Lumpur developed.

Mohd Amin passed away in 1936.

(iii) Pasar Chow Kit

Another more modern multistorey Chow Kit market brick building was built in 1955.

Chow Kit market today is a brick building and sprawls onto the surrounding roads in makeshift tents and hawker stalls.

No comments:

Post a Comment